2011. szeptember 23., péntek

Czigány Dezső magyar festő.


Önarckép (1909)

Czigány Dezső (eredetileg Wimmer) (Budapest, 1883. június 1. – Budapest, 1937. december 31.) magyar festő. A XX. század elején a modern stílusirányokkal megismerkedve kialakította egyéni stílusát, mélyre hangolt színű arcképeket, aktokat, csendéleteket festett kötött, a formát hangsúlyozó előadásban.

Élete, munkássága

Budapesten, majd Münchenben és a nagybányai művésztelepen tanult Hollósy Simonnál. 1905-ben Párizsban a Julian Akadémiára járt Jean-Paul Laurens francia történeti festőhöz. 1906-ban állított ki először a Salon des Indépendants kiállításain. Az akadémikus és történeti festészet nem hatott rá, sokkal inkább Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri Matisse és Félix Valloton művészete. Az évtized második felében a magyar Vadak stílusában festett portréival hívta fel magára a figyelemet. Heves ellenérzést váltott ki a korabeli kritika részéről zöld hajjal festett önarcképe, amely a Nyolcak első, Új képek címet viselő tárlatán szerepelt 1909-ben. Az évtized fordulótól festészete mindinkább Cézanne hatása alá került.

A nagybányaiakkal  és a Nyolcakkal 1911-ben is kiállított. A kecskeméti művésztelep létrejöttekor Nagybánya helyett Kecskemétet részesítette előnyben, Czigány modern festő volt. Jó barátságban volt Ady Endre költővel, többször is lefestette. Híres önarcképeinek sorozata is, amelyeken magát mint bíborost, munkást vagy szerzetest stb. ábrázolta. Az I. világháború után Franciaországban élt, hazajőve gyűjteményes kiállítást rendezett dél-franciaországi tájképeiből 1927-ben Székely Aladár fotóművész budapesti műtermében, a Váci utcában. 1937-ben önkezével vetett véget életének.

1944-ben hagyatéki kiállításon mutatták be gyűjteményes anyagát, számos képe magángyűjteményekbe került, de ma már műveiből egyre többet a Magyar Nemzeti Galéria és jeles vidéki múzeumok, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a székesfehérvári Deák Gyűjtemény, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum őriznek. Szerencsére lassan a magángyűjtemények bekerülnek a múzeumokba, pld. Nemes Marcell híres műgyűjtő odaajándékozta anyagát a Kecskeméti Képtárnak, abban Czigány Dezső képek is voltak, ma is láthatók a Cifrapalotában.

Műveiből

  • Leányarckép (Merengő) (1903) (olaj, vászon, 76x60 cm) (magántulajdonban)
  • Tájkép (1906-08) (olaj, vászon kartonon, 49x58,5 cm) (magántulajdonban)
  • Műtermi csendélet (1910 körül) (olaj, vászon, 96x71 cm) (JPM)
  • Gyermektemetés (1910) (olaj, karton, 60,5x77 cm) (MNG)
  • Önarckép (1912) (olaj, vászon, 58x40 cm) (Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár)
  • Provence-i táj (1926-27)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lap tetejére

lap tetejére

Google+ Erzsébet